Rolul si beneficiile microcurenților
De mult s-a înțeles că organismul folosește curenți electrici. Acesta a fost descoperit pentru prima dată de Luigi Galvani, un fizician italian despre care se spune că a descoperit inițial electricitatea animală sau bioelectricitatea. El a identificat că mușchii din picioarele broaștei moarte se zvâcneau când au întâlnit scântei electrice.
Se crede că, la începutul secolului XX, curenții electrici au trecut din domeniul medical în cel al saloanelor de înfrumusețare. Astăzi, curenții electrici sunt utilizați în mod obișnuit în industria frumuseții și chiar își fac drum spre uz casnic. Există două categorii largi de microcurenți utilizați pentru a îmbunătăți aspectul pielii – curenți continui și curenți alternativi. Acestea diferă prin forma pe care o ia unda electrică.
Curentul Continuu
Un curent continuu poate fi pozitiv sau negativ, dar nu ambele. Vezi Figura 1. Ea rămâne într-o singură polaritate pe toată durata. Curenții continui pot ajuta la absorbția ingredientelor benefice pentru piele. Multe ingrediente pot purta o sarcină ionică – fie pozitivă, fie negativă – și pot fi create formule pentru a susține această sarcină. În aceste situații, încărcarea poate fi apoi completată de un curent electric. Sarcini similare se resping reciproc, ceea ce ajută la împingerea ingredientelor către piele. Iată un exemplu, acidul hialuronic poartă o sarcină ionică ușor negativă. Dacă este introdus într-o formulă care sprijină acest lucru prin selectarea celorlalte ingrediente și a pH-ului produsului, poate menține această încărcare. Apoi, dacă se aplică un curent electric negativ de nivel scăzut în timpul aplicării, acidul hialuronic poate fi absorbit mai eficient de piele. Această absorbție îmbunătățită se poate traduce în rezultate îmbunătățite și/sau mai rapide. Tipuri similare de livrare pot fi făcute și pentru ingredientele încărcate pozitiv. Beneficiile vizuale ale acestui lucru s-ar alinia apoi cu beneficiile topicalului aplicat. În cazul de mai sus în care s-a folosit acid hialuronic, ar exista o hidratare care s-ar putea traduce prin plin sau prin a face pielea să pară mai plină și mai tânără.
Figura 1. Curentul continuu este fie pozitiv, fie negativ
Curenții continui pot avea și unele beneficii reziduale. Cercetările au arătat că aplicarea curenților direcți pe piele are ca rezultat îmbunătățirea capacității pielii de a absorbi produse/ingrediente timp de până la 24 de ore după aplicare. Într-un experiment de laborator folosind o celulă Franz electrificată, pielea a fost tratată cu curent electric direct în comparație cu pielea netratată. Cantitatea de diferite ingrediente care au intrat în piele a fost cuantificată timp de 24 de ore. La fel și pielea tratată cu curent continuu a permis să pătrundă mai mult în piele.
În timp ce majoritatea curenților continui iau o formă constantă, forme diferite pot fi utilizate pentru alte utilizări sau beneficii. De exemplu, curentul continuu poate fi pulsat. Încă nu trece în celălalt cadran sau polaritate, dar variază în intensitatea sa. Această pulsație poate ajuta și mai mult la mișcarea fluidelor în microcirculație.
Curentul alternativ
Curenții alternativi, așa cum indică numele, alternează de la polul pozitiv la cel negativ, pulsand înainte și înapoi. Vezi Figura 2. Acest tip de curent poate avea o varietate de modele pe măsură ce se alternează. Cu toate acestea, este un echilibrat încărcat, ceea ce înseamnă că petrece o cantitate echivalentă de timp la fiecare pol (adică pozitiv și negativ). Deși această formă de undă încă are nevoie de un mediu pentru a se asigura că este condusă în mod adecvat și confortabil de piele, nu trebuie să fie asociată cu un produs de îngrijire a pielii pentru a vedea beneficiile. Curentul în sine oferă beneficii precum țintirea circulației. Această tehnologie este obișnuită în industria frumuseții, folosită ca tratamente faciale cu microcurent. Cercetările efectuate pe parcursul a opt săptămâni ilustrează că o formă de undă alternativă cosmetică utilizată în mod obișnuit poate avea un impact pozitiv asupra aspectului liniilor fine, al porilor, al uniformității și texturii pielii. Tendințele indică că poate ajuta și la elasticitatea pielii.
Figura 2. Curentul alternativ de bază
Figura 3. Curent alternativ cosmetic utilizat în mod obișnuit
Tratamentele faciale cu microcurent sunt cel mai frecvent efectuate în saloane sau cabinete de esteticieni. În funcție de tip, acestea sunt efectuate mai periodic – de câteva ori pe lună. Cu toate acestea, a apărut o apariție a dispozitivelor de acasă care folosesc curenți cu putere mai mică, dar mai frecvent pentru a produce rezultate similare. S-a demonstrat că curentul continuu, care, din nou, sunt combinați cu produse pentru a împinge ingredientele benefice pentru piele în piele pentru o absorbție îmbunătățită, s-a dovedit a avea beneficii mai durabile. Aceste tipuri de aplicații la domiciliu pot cuprinde aplicații mai lungi (de obicei 5-10 minute) și se fac periodic pe parcursul săptămânii. Utilizarea unui regim de curent alternativ la domiciliu va dura doar câteva minute și permite tratamente zilnice pentru a îmbunătăți aspectul pielii.