Ce sa faci daca ai reactie adversa la produsele cosmetice noi?
Cum stiu daca pielea mea se adapteaza la un produs nou sau daca exista o probleme?
Mulți au experimentat entuziasmul de a obține produse noi de îngrijire a pielii pe care abia așteaptă să le folosească, doar pentru a trece o săptămână sau două înainte ca emoția să dispară și pielea lor să arate mai rău decât înainte. Uneori, testarea unui produs nou, necunoscut pe pielea ta poate duce la izbucniri de acnee, roșeață, piele descuamată sau uscată. Acest fenomen nu este nou în industria cosmetică. Iată câțiva pași pentru a vă ajuta să identificați dacă ceea ce vă confruntați este pur și simplu adaptarea pielii la ceva nou sau dacă există o problemă mai mare.
1. Pentru ce sunt produsele create?
Există multe produse care sunt concepute pentru a crește rotația celulară. Acestea includ ingrediente precum alfa hidroxiacizi (ex. acid lactic, acid glicolic etc.), retinoli și alți exfolianți chimici. Pielea tânără și sănătoasă se reînnoiește la fiecare 28-35 de zile. Dar, pe măsură ce îmbătrânim, acest proces de reînnoire încetinește până la peste 50 de zile, determinând ca straturile superioare ale pielii să nu se scurgă. Acest lucru poate lăsa pielea să arate plictisitoare și îmbufnată. De asemenea, poate provoca pori înfundați, ceea ce poate duce la izbucniri de acnee. Atunci cand folosesti un produs care contine acesti exfolianti chimici, sau daca folosesti exfolianti fizici (ex. scrubs), aceste ingrediente pot accelera acest proces de exfoliere si pot scoate mai repede la suprafata orice pata care s-ar fi putut prepara. Acesta este motivul pentru care poate părea că ai mai multe coșuri sau pete decât în mod normal. Deși pielea dvs. poate dura câteva săptămâni pentru a reveni din această aparentă „erupție”, fiți siguri că acesta este un proces normal. Acest lucru este valabil și atunci când utilizați un nou regim de acnee, așa că nu renunțați dacă pielea dumneavoastră arată puțin mai rău în primele câteva săptămâni. Regimul de acnee poate pur și simplu să-și facă treaba.
2. Utilizati produsele corecte pentru tipul dvs. de piele?
Folosirea unui produs greșit pentru tipul tău de piele poate avea efecte negative asupra aspectului general al pielii tale. De exemplu, persoanele care au deja pielea mai uscată și folosesc produse care accelerează procesul de exfoliere pot constata că pielea lor este roșie, descuamată și iritată, ceea ce le face pielea și mai uscată. Cei care au tendința de a avea pielea grasă și folosesc produse care includ substanțe ocluzive, cum ar fi siliconii, își pot găsi pielea mai grasă. Aceste tipuri de ingrediente pot forma un strat pe piele care prinde uleiurile naturale în pori, ceea ce poate duce la erupții. Acest lucru este valabil și pentru pielea predispusă la acnee. Pentru cei care au pielea ușor iritată sau care par să reacționeze negativ la produs, este posibil să folosească prea multe ingrediente active sau prea multe produse deodată.
3. Exista in produse ingrediente care nu sunt compatibile cu pielea ta?
Deoarece pielea fiecăruia este unică, un produs care funcționează bine pentru cineva poate să nu funcționeze pentru un prieten, părinte sau frate. Oamenii își cunosc pielea mai bine decât oricine altcineva și vor începe să identifice ce produse funcționează cel mai eficient pentru ei. Este posibil să fi descoperit acest lucru prin încercări și erori sau să aibă o alergie cunoscută. Unii aleg să folosească produse care nu includ parfumuri, deoarece știu că parfumul (fie natural sau sintetic) le irită pielea, ochii sau alte simțuri, în timp ce alții nu trebuie să-și facă griji în privința parfumului. După cum am menționat mai sus, tipul de piele poate juca un rol cheie în unele dintre ingredientele care ar putea să nu fie compatibile cu pielea ta.
4. Utilizati prea multe ingrediente puternice deodata?
Mulți cred că cu cât folosesc mai multe produse, cu atât rezultatele lor vor fi mai bune și mai rapide. Adevărul este că folosirea prea multor produse sau utilizarea concentrațiilor mai mari de ingrediente nu este întotdeauna mai bună. Există câteva ingrediente excelente care, dacă sunt folosite în concentrații mari, pot face mai mult rău decât bine. De exemplu, folosirea mai multor exfolieri chimici sau utilizarea simultană a exfolianților chimici și fizici poate crește șansele de mâncărime, usturime, arsuri și roșeață; în timp ce folosirea doar una în cantitatea potrivită poate lăsa pielea cu o strălucire cu aspect sănătos.
Simptome, tipuri de piele si rezolutii
Dacă ați început să utilizați produse noi și pielea dvs. nu este unde doriți, este posibil să aveți o creștere a petelor, piele uscată, piele grasă etc. Deci, de unde știți dacă ceea ce vă confruntați este doar normal perioada de ajustare sau daca este altceva? De fiecare dată când experimentați o reacție negativă la produse noi, vă recomandăm întotdeauna să opriți utilizarea produsului și să lăsați pielea să se vindece suficient înainte de a reintroduce produsul în regimul de îngrijire a pielii.
Eruptii, acnee sau pete
Unde se formează petele tale va oferi o idee dacă această reacție este un comportament normal sau anormal al pielii. Dacă pielea dvs. doar exprimă ceea ce se prepara deja sub suprafață, atunci petele ar apărea acolo unde în mod normal erupeți sau aveți probleme. Dacă apar în zone în care în mod normal nu aveți pete, atunci un singur ingredient sau o combinație de ingrediente vă poate irita pielea.
Dacă combinația de ingrediente utilizate nu este compatibilă cu pielea dvs., poate fi necesar să determinați ce produs sau ingredient cauzează problema. Este recomandat să încetați să utilizați produsele pentru a lăsa pielea să revină la starea sa normală, apoi să le adăugați încet în regimul dumneavoastră, poate folosindu-le o dată pe zi în loc de două ori. Dacă utilizați un sistem nou, adăugarea unui produs pe săptămână poate ajuta la identificarea produsului care poate cauza problema. Dacă este un ingredient specific, atunci analizarea listei de ingrediente pentru produs este primul pas. Încercați să identificați orice ingrediente pe care este posibil să le fi folosit în trecut și care ar putea să nu-ți placă pielii tale. Acest lucru poate fi dificil pentru că, deși pielea dvs. ar putea să nu-i placă un ingredient, asta nu înseamnă că este un ingredient „rău”. De fapt, poate fi concentrația sau combinația de ingrediente care este preocuparea pielii. Utilizarea site-urilor de încredere, cum ar fi cosmeticsinfo.org sau personalcareproductcounsil.org, poate oferi informații excelente despre ingredientele noilor produse pe care le încercați.
Piele rosie, descumata
De cele mai multe ori, dacă aveți piele roșie, descuamată, este pentru că aveți pielea mai uscată. Această reacție înseamnă că, dacă utilizați produse care ajută la exfolierea pielii, probabil că va trebui să adăugați o cremă hidratantă intensă la rutina dumneavoastră. Încetarea utilizării produsului care provoacă iritația și apoi adăugarea lui înapoi lent poate oferi pielii dumneavoastră timpul necesar pentru a se adapta la ingredientele sale. Dacă roșeața, pielea uscată și descuamată continuă, este posibil ca produsul respectiv să nu fie compatibil cu pielea dumneavoastră. Încă o dată, poate fi necesar să te uiți la listele de ingrediente pentru a te asigura că nu există ingrediente în produs care nu sunt compatibile cu pielea ta. Acest sfat este valabil pentru persoanele care au pielea mai grasă și se confruntă cu pielea uscată, descuamată și roșie iritată.
Ten gras, uleios
Cei care au tenul mai gras tind să se bucure de sistemele de produse care au loțiuni în comparație cu cremele. Dacă utilizați un nou sistem de produse și observați că pielea dvs. pare mai grasă, poate doriți să schimbați ce creme hidratante folosiți. În plus, verificați ce tipuri de ingrediente sunt utilizate în produs. Este posibil să utilizați produse care conțin cantități mai mari de ocluzive, care ajută la menținerea uleiului pe care îl produceți în mod natural pe piele.
Ten normal
Dacă aveți o reacție la utilizarea noilor produse și aveți o piele normală, poate fi necesar să ajustați modul în care utilizați produsele. De exemplu, folosiți creme mai grele sau mai multe creme hidratante pe zonele de piele care sunt uscate și faceți opusul pe zone, cum ar fi zona T, care tind să fie mai grase. Din nou, odată ce ați făcut aceste modificări, adăugați încet produsele înapoi pentru a oferi pielii timp să se adapteze la noile produse/ingrediente.
Articol tradus in limba romana
Scris de: Molly Nielsen
Manager Comunicare Tehnica si Educatie – Nu Skin